‘Dit is wat Rotterdam mist’

Dj’s stelen de show op Techno Parade in Parijs

Foto gemaakt door: Y-Photography

De Rotterdamse muziektruck van DJ Sounds veroverde afgelopen zaterdag de harten van Parijzenaars met deuntjes van dj Michel de Hey. Na afschaffing van de Rotterdamse Dance Parade is het tijd voor actie. ‘We laten zien wat ze in Rotterdam missen.’

Duizenden dansende mensen, trucks met harde dancemuziek, mooi aangeklede danseressen en bekende Nederlandse dj’s die hun best doen om zoveel mogelijk dansende volgers achter hun truck te verzamelen. Wanneer ze even met hun ogen knipperen, wanen ze zich in Rotterdam, toen in 2009 de laatste Dance Parade werd gehouden. ,,Nee, we zijn toch echt in Parijs, waar de parade nog wel mogelijk is,” zegt Derk-Jan ten Wolde van DJ Sounds bitter.

Vanwege het grote gemis van de Rotterdamse Dance Parade besloten hij en de organisatoren van de Rotterdamse Dance Parade, Dimitri Schouten en Henk Witteveen, om met een truck naar Parijs uit te wijken.

Hoewel de gezelligheid voorop staat, heeft Ten Wolde ook een ander doel voor ogen met zijn deelname aan de Franse parade. ,,Het is een protestactie. Rotterdam gaat hard achteruit,” vindt hij. ,,We willen dat de Dance Parade terugkomt.” Door deel te nemen aan het Franse equivalent van de dansoptocht hoopt hij dat de Rotterdamse politiek dat ook gaat inzien.

De Rotterdammers laten duidelijk blijken waar ze vandaan komen. Wanneer ze om één uur ‘s middags vanaf de centraal gelegen Place de la République vertrekken, roept de MC herhaaldelijk ‘The Dutch are here’. Na een aantal minuten trekt de vrachtwagen al flink wat bekijks. Groepjes verklede meisjes en half ontblote jongens volgen de truck van het begin tot het eind. Sommigen hebben één van de DJ Sounds T-shirts weten te bemachtigen, die door de danseressen naar beneden worden gegooid.

Foto gemaakt door: Y-Photography

Hoewel er rond de 500.000 bezoekers verwacht worden, zijn de agenten op één hand te tellen. Volgens de organisatie van de dertiende editie van de Parijse Techno Parade werkt de zichtbaarheid van de agenten agressie in de hand. ,,Ze staan vooral in de stegen,” aldus een woordvoerder.

De optocht met muziekwagens door het Rotterdamse centrum werd na de strandrellen in Hoek van Holland om veiligheidsredenen verboden. De kosten om het evenement veilig te laten verlopen waren volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb te hoog. Dj Michel de Hey, die op iedere Dance Parade plaatjes heeft gedraaid, is het hier niet mee eens. ,,Het is jammer dat het verdwenen is, Rotterdam wordt op deze manier truttig.”

De Rotterdamse truck is de enige buitenlandse wagen die deelneemt aan de jaarlijks terugkerende Techno Parade in Parijs. Naast de danceliefhebbers, danseressen, organisatoren van de Rotterdamse Dance Parade, zijn ook de bekende Rotterdamse dj’s Miss Monica en Michel de Hey op de muziekwagen aanwezig. ,,Vandaag breng ik een stukje Rotterdam naar Parijs,” zegt Michel de Hey. ,,Rotterdam was de dancestad van Europa, dat gaan we vandaag laten zien.”

In de loop van de dag scharen honderden bezoekers zich achter de Rotterdamse truck. In het voorbijgaan zien ze hoe de bezoekers op bushokjes en monumentale gebouwen aan het feesten zijn. Een groepje meisjes zakt door het dak van een bouwkeet. Lachend trekken ze zichzelf weer op.

Foto gemaakt door: Y-Photography

Ook roepen een paar oplettende feestgangers dat de burgemeester van Parijs of zelfs de minister van Cultuur naast de kar gespot is. ,,Zie je dit al in Nederland gebeuren?” roept één van de danseressen verbaasd uit.

Na een aantal uren rijden is het volgens de Rotterdammers zo klaar als een klontje: Parijzenaars weten hoe ze moeten feesten, klinkt het unaniem. Dj Miss Monica is het hiermee eens, toch heeft ze nog één opmerking. ,,Dit had eigenlijk in Rotterdam moeten zijn.”

Geschreven voor het AD Rotterdams Dagblad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *