Kruisiging, foltering, executies: het Syrische schrikbewind van ISIL

Publicatie: De Tijd

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad is voor velen synoniem aan een schrikbewind. Maar waar de radicale rebellengroep ISIL de plak zwaait, zijn de Syriërs niet beter af. Kruisigingen, executies, ontvoeringen en martelingen – ook van kinderen en vrouwen – zijn schering en inslag.

In de noordoostelijke Syrische provincie Hassaka sloegen militieleden van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) donderdag toe. Ze bestormden een dorp nabij de stad Ras al-Aïn en executeerden er in koelen bloede 15 Koerdisch-Syrische burgers, onder wie zeven kinderen en drie vrouwen. De aanval maakte deel uit van het offensief dat de radicale moslimgroep al maandenlang voert tegen de zowat 1 miljoen Koerdische Syriërs.

Twee dagen eerder, op dinsdagnacht, was ISIL zelf het slachtoffer geweest van een autobom die afging voor het Lazward-hotel in Raqqa. In het hotel wonen veel vrouwen en kinderen van buitenlandse strijders. ISIL verdenkt de rivaliserende groep Jabhat al-Nusra van de aanslag, waarbij tientallen doden en gewonden vielen. Een jihadiste uit Nederland vertelde op Facebook dat zij zag hoe de boerka van een van de slachtoffers ‘door het vuur aan haar lijf geplakt zat’. Volgens haar was de chaos compleet. ‘De dag erna kwamen er veel checkpoints bij en is er een avondklok ingesteld. ISIL lijkt nerveus te worden’, vertelt een plaatselijke activist.

ISIL is sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 actief in Syrië. Het hoofdkantoor van de beweging ligt in Raqqa, een stad die in maart 2013 door haar werd overgenomen. Vrijwel alle christenen en alawieten (de tak van de islam waartoe president Assad behoort) werden verdreven. De islamitische terreurgroep staat vooral bekend voor het ontvoeren van journalisten, het onthoofden van tegenstanders, de geheime gevangenissen en de vele buitenlandse jihadstrijders.

De gebeurtenissen in Raqqa en andere bezette steden lieten de meer gematigde rebellen van onder meer het Vrije Syrische Leger en het Islamitische Front niet onberoerd. Zij keerden zich steeds meer tegen ISIL. Dat leidde geregeld tot onderlinge gevechten. Hoewel ISIL oorspronkelijk uit Al Qaeda is voortgekomen, trok zelfs het terreurnetwerk uiteindelijk zijn handen af van de jihadistische groepering. Al Qaeda pikte het niet dat ISIL op grote schaal onschuldige burgers doodt.

Campagne
In april lanceerden Abu Ibrahim Alrquaoui en ongeveer twintig andere Syrische activisten ‘Raqqa wordt in stilte afgeslacht’, een Facebook-campagne die de gruweldaden van ISIL openbaar maakt. Toen de islamitische strijders daar lucht van kregen, werden Ibrahim en zijn vrienden opgejaagd. Een van zijn beste vrienden werd geëxecuteerd en anderen verdwenen spoorloos.

Er is een beloning van duizenden euro’s op het hoofd van Ibrahim gezet, niemand kent zijn echte naam en hij leeft al weken op verschillende onderduikadressen. Toch denkt de 24-jarige activist er niet aan om het land te ontvluchten, niet voordat de stad Raqqa verlost is van de islamitische terreurgroep.

‘De meeste inwoners haten ISIL net zo zeer als het regime van Bashar al-Assad. Ze gebruiken dezelfde terreurtechnieken om ons angst in te boezemen’, zegt Ibrahim via een Skype-verbinding.

In de afgelopen maand werden ten minste zeven Syriërs gekruisigd en geëxecuteerd, een aantal van hen publiekelijk op het Al-Naeemplein (‘het Plein van de Hemel’). Ze werden volgens ooggetuigen gedood omdat ze tot een rivaliserende islamitische oppositiegroep behoorden. Er bevonden zich ook kinderen onder de slachtoffers, onder wie een 13-jarige scholier. De leden van ISIL verklaarden echter dat het moordenaars waren en dat ze de dood verdienden.

Ammar Mohammed, een 25-jarige leraar uit Raqqa, was bij een van de executies aanwezig. Het voorval staat voor altijd in zijn geheugen gegrift. ‘Ik zag een man die aan een plank werd vastgebonden. Toen een van de ISIL-strijders spijkers in zijn ledematen sloeg, leefde de man al niet meer. Bewoners verzamelden zich om het tafereel heen. Er werden zelfs foto’s gemaakt.’

Ammar geeft aan dat de lokale bevolking vooral uit nieuwsgierigheid naar het Al- Naeem plein – dat nu ‘het Plein des Doods’ genoemd wordt – trok. Toch waren niet alle reacties vol afschuw, vertelt hij. ‘Sommige Syriërs geloofden echt dat de slachtoffers het verdiend hadden.’ Volgens activisten werden de lijken dagenlang tentoongesteld om de lokale bevolking te waarschuwen voor wat de gevolgen zouden zijn als ze tegen het schrikbewind durfden in te gaan.

De publieke kruisigingen begonnen in maart, toen ISIL een herder beschuldigde van moord en diefstal. Zij schoten hem in het hoofd en bonden zijn lichaam aan een houten kruis. De video werd vervolgens op YouTube geplaatst.

Kinderkamp
Net buiten Raqqa zijn trainingskampen -waaronder een kamp voor kinderen – door ISIL opgezet om toekomstige strijders te leren vechten. Jongens worden volgens Ibrahim niet op een normale manier ‘gerekruteerd’, maar brutaal bij hun families weggerukt. ‘Een paar maanden geleden was een moeder haar minderjarige zoon kwijt. Toen ze aan de leden van ISIL vroeg of ze hem gezien hadden, ontkenden de strijders dat’, legt Ibrahim uit. ‘Even later zag ze haar zoon voorbijkomen in een konvooi van ISIS. Activisten en kinderen verdwijnen hier wel vaker spoorloos.’

Ook vrouwen hebben veel te lijden onder het beleid van de radicale strijders. In het kader van de islamitische shariawetgeving worden vrouwen en meisjes gedwongen om lange, zwarte kleding en een gezichtsluier (nikab) te dragen.

Vrouwelijke politieagenten zien erop toe dat de kledingvoorschriften strikt nageleefd worden. Gebeurt dat niet, dan kan de vrouw als straf 40 zweepslagen krijgen. Ammar vertelt dat deze vrouwenbrigade erg brutaal te werk gaat. ‘Ze duwen vrouwen en zoeken opzettelijk de plekken op die drukbezocht worden. Zodra de agenten zien dat ze met mannen praten, of naar hun zin te luid praten, of niet de juiste kleding dragen, volgt een straf.’

Er doen in Raqqa veel gruwelverhalen de ronde over Syrische vrouwen die gedwongen worden met buitenlandse strijders te trouwen. Zo vertelt Ibrahim dat Fatima, een 20-jarige kennis van hem, zelfmoord pleegde toen zij met een Tunesische strijder moest trouwen. Sinds de stad in maart 2013 in handen viel van de terreurorganisatie trekken steeds meer buitenlandse jihadstrijders naar het gebied om deel te nemen aan de Syrische burgeroorlog. Velen trouwen ter plaatse.

Honger
‘Mannen uit Amerika, Tsjechië, België, Duitsland, Noorwegen, de Arabische wereld. Geloof mij, uit ieder land heb ik wel iemand gezien’, zegt Ibrahim. ‘Zij wonen in grote huizen en hebben veel eten, terwijl de rest van de stad honger lijdt.’ De activist zucht eens diep. Net als Ammar geeft Ibrahim aan dat er nog zoveel te vertellen is, maar dat hij niet weet waar hij moet beginnen. Universiteiten zijn gesloten, roken is verboden, winkeliers worden afgeperst, christenen zijn verdreven. ‘Eerst Assad en nu dit. Ik ben zo moe’, zegt de activist.

De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) is een op Al Qaeda geïnspireerde jihadistische groepering die is begonnen in Irak. Ze streeft naar een islamitische staat waarin de sharia van kracht is. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog werd het werkterrein uitgebreid tot Syrië. Het hoofdkantoor van ISIL ligt in Raqqa, een stad die in maart 2013 werd overgenomen. De groepering opereert vooral in het noorden van Syrië, waaronder in delen van Aleppo en in steden of dorpen nabij de Turkse grens. De islamitische terreurgroepering staat vooral bekend om het onthoofden van tegenstanders, geheime gevangenissen en de buitenlandse jihadstrijders (ook uit westerse landen) die in haar rangen vechten.
Please follow and like us:
error8
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top