‘Angst in Damascus zat’

Geschreven voor De Tijd

DAMASCUS-In Damascus werden de supermarkten afgelopen week leeg gekocht en zochten veel inwoners een veiliger onderkomen uit angst voor een Amerikaanse interventie. ‘Laat het snel voorbij zijn.’

Toen de VS de afgelopen dagen steeds luidere oorlogstaal uitsloegen, raakte Hanan Khalil (59) in paniek. Ze belde busmaatschappijen en taxicentrales die haar, haar dochter Zara (19) en diens verloofde naar Jordanië konden brengen. Tevergeefs. ‘Alles zat propvol. Blijkbaar ben ik niet de enige die zo snel mogelijk uit Syrië weg wilde,’ zegt Khalil aan de telefoon vanuit Damascus. Toen ze hoorde dat ze op zijn vroegst dit weekend konden vertrekken, besloten ze te blijven. Khalil ging weer aan de slag bij een internationale mensenrechtenorganisatie en Zara naar de universiteit.

‘Een groot deel van de bevolking is onverschillig geworden. Als we doodgaan, dan gaan we maar dood, is het motto’, zegt Zara. ‘Zelf ben ik wel heel erg bang. Die angst ben ik zat.’ ‘Ach, een paar luchtraketten meer of minder maken niet uit. We hebben al zoveel geleden’, vult moeder Khalil aan. ‘Een dochter zit als vluchteling in de VS, omdat ze gezocht werd door het regime. Mijn zoon woont in Saudi-Arabië. Talloze vrienden kwamen om bij bomaanslagen. Zoveel doden’, zucht Khalil.

Donderdag ontplofte weer een bom, vlak bij hun huis in Muhaji- reen, een wijk in Damascus. Even dachten Khalil en Zara dat de VS hun acties begonnen waren. Tot ze op het radionieuws hoorden dat het een ‘normale autobom’ was.

In Damascus vonden protesten voor en tegen de Amerikaanse interventie plaats. En de inwoners sloegen massaal brood, water en batterijen in. Muhajireen is nog steeds een van de veiligste wijken. Maar als de Amerikanen aanvallen, zullen ze allicht dit gebied proberen te raken, omdat er veel militaire basissen gevestigd zijn. Desondanks is het overgrote deel van de buren van Khalil niet van plan te vertrekken. Velen vertrouwen op God of staan nog altijd achter het regime. Khalil en haar dochter zijn fel tegen president Bashar al-Assad, maar zijn ook niet voor een Amerikaanse interventie.

‘De meeste Syriërs denken dat een westerse aanval nergens toe leidt. Amerika wil Assad niet verdrijven, maar hem straffen voor de gifgasaanval. Daar hebben we niets aan’, zegt Khalil, die zeker weet dat het regime de gifgasaanvallen pleegde.

Als de Amerikanen ingrijpen, hoopt ze dat het snel voorbij is. ‘Ik weet niet eens meer hoe het voelt om in een normale samenleving te wonen. Er lijkt geen einde aan te komen’, besluit Zara.

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top